3. 3.–2. 4. 2023
v Cukrarni in drugod

Kronolit

Foto: Maša Pirc

Bioakustična skupina Jata C v delu Kronolit, sestavljenem iz kompleksne več kanalne zvočne kompozicije in instalacije kamnitih plošč, raziskuje zvočnost in časovne razsežnosti kamnitih struktur ter njihovo trajnost in soodvisnost s človekom. Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva, Brane Zorman) prevprašuje: Kako poslušati kamen in misliti geološki čas? Ali je mogoče preko zvočnosti kamenin razumeti širši družbeni kontekst človekovega nevzdržnega izkoriščanja okolja in morda osvetliti zmožnost pravičnejšega odnosa do narave?

Zvočne materiale za kompozicijo so umetnice_ki pridobili s pomočjo terenskih posnetkov različnih lokacij in kamnolomov. Instalacija, kot senzorni podaljšek človeških tipal, pa služi kot kamnit instrument, s katerim kompozicijo in same vibracije kamna preko transducerjev v povratni zanki vračajo nazaj v njegovo materialnost. Delo Kronolit producira zavod CONA za program galerije Steklenik.

Umetnice_ki: Jata C (beepblip, OR poiesis, Boštjan Perovšek, Bojana Šaljić Podešva, Brane Zorman)
Produkcija: Cona za galerijo Steklenik | konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost
Partner premiernega zvočnega dogodka: MGLC Švicarija
Producentka: Irena Pivka
Odnosi z javnostmi: Matej Tomažin
Prevod in lektura: Melita SIilič
Fotografija: Mojca Čerpenjak
Video: Miha Godec
Razstavni del projekta podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana
Zahvaljujemo se podjetju Marmor Hotavlje d. o. o. za dostop do kamnoloma in sponzorstvo za marmorne plošče za izdelavo instalacije

Poglej več