3. 3.–2. 4. 2023
v Cukrarni in drugod

Preiskava kot medij: pridobivanje obveščevalnih podatkov iz javnih virov za umetnike

Sodobne metode nadziranja in nasilja so prikrite ter vpete v obsežna infrastrukturna in logistična omrežja, zato se jim lahko zoperstavimo le z novimi praksami in orodji. Anna Engelhardt in Mark Cinkevich bosta skozi predstavitev ustvarjanja filmskega eseja Onset razložila, kaj so orodja za pridobivanje podatkov iz javnih virov (open-source intelligence) in kako bi te tehnike lahko vplivale na posamezne umetniške prakse. Spregovorila bosta tudi o stapljanju dejstev in fikcije ter v tem kontekstu pojasnila, kako iskati zaupne informacije in jih pretvoriti v kaj več kot le diskretne številke o količini prenesenih megavatov.

Cinkevich in Engelhardt v svoji praksi združujeta orodja za pridobivanje podatkov iz javnih virov in demonologijo ter skozi to prizmo podrobno preučujeta rusko vojaško strategijo. Zaporedje dogodkov ugotavljata na način, ki je soroden rekonstrukciji transnacionalnega prizorišča zločina, s čimer v svoje delo vnašata parafikcijski narativ. Javno dostopni podatki jima omogočajo vpogled v tako skrbno merjene in nadzorovane segmente, kot so energetske in vojaške infrastrukture, demonologija pa odpira poti za prepletanje različnih primerov in disciplin, kar je za umetniško prakso bistveno.

Po predstavitvi konceptov bodo udeleženci vabljeni, da opisane metode raziskovanja uporabijo v praksi. Prejeli bodo GPS koordinate ruskih vojaških struktur in ob pomoči avtorjev izvedli lastno preiskavo.

Kaj potrebujete: prenosni računalnik z nameščenim Google Earth Pro

Število udeležencev delavnice je omejeno. Kandidati bodo izbrani na podlagi kratkega motivacijskega pisma. Rok za prijavo: 1. marca 2023.

PRIJAVI SE

Produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2023

V sodelovanju z:
ALUO – Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

 

 

Poglej več